Hart voor Veenendaal

Welzijn op Recept (WOR) is gericht op het verhogen van het welbevinden van mensen met psychosociale problematiek en het verlagen van het zorggebruik in de eerstelijnszorg. Onze welzijnscoaches motiveren mensen daarbij om een stap te zetten om (weer) in beweging te komen.

Welzijnscoaches Rinie Bergevoet en Petra van Gend

In 2023 werken we met 2 welzijnscoaches in 4 huisartsenpraktijken: het Huisartsenhuis, HAP De Vondellaan, HAP De Appelvink en HAP Middelwijck.
Voor het continueren van ons werk is het heel belangrijk dat er een goede samenwerking is met de huisartsen en de praktijkondersteuners (POH-ers). Dat we fysiek in de huisartsenpraktijken werken heeft een enorme meerwaarde. We spreken elkaar in de wandelgangen en zijn aanwezig bij gezamenlijke koffie momenten. We merken dat daardoor de afstemming goed verloopt. Als we merken dat WOR toch nog niet goed onder de aandacht is plannen we een overleg in met de huisartsen en/of praktijkondersteuners. 

'Omdat geen mens hetzelfde is, vraagt dat van ons creativiteit en tijd, zodat we een verschil kunnen maken.’

In ons werk is het ook van belang dat we goed samenwerken met de collega’s binnen Veens Welzijn, en dat we de sociale welzijnskaart goed kennen. Thema’s die spelen bij cliënten die gebruik maken van WOR zijn namelijk eenzaamheid en zingeving. In deze gevallen, kunnen we cliënten ondersteunen om naar activiteiten te gaan, of vrijwilligerswerk te gaan doen. Er zijn ook cliënten die niet willen/kunnen deelnemen aan een groep, en als dan blijkt dat ze geen eigen netwerk hebben, kunnen we onderzoeken of een vrijwilliger ingezet kan worden. In onze trajecten leveren we maatwerk. Omdat geen mens hetzelfde is, vraagt dat van ons creativiteit en tijd, zodat we een verschil kunnen maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat we in het begin meegaan naar een activiteit, als dat de cliënt om wat voor reden dan ook niet lukt. 


De cliënten die wij zien variëren in leeftijd van 16 jaar tot 94. Naast eerder genoemde thema’s komen allerhand vragen voorbij. Bijvoorbeeld rondom huiselijk geweld, financiën, huisvesting, relaties en werk. Het is dus ook belangrijk voor ons om goed samen te werken met andere zorgverleners.  
In het eerste gesprek doen we een brede uitvraag, waarin we de Presentiebenadering volgen, en de dimensies van Positieve Gezondheid in kunnen zetten. Soms haalt een luisterend oor al een groot stuk van het 'probleem' weg en soms heeft het traject wat langer nodig. Na het WOR traject koppelen we altijd terug naar de huisarts en/of praktijkondersteuner. 

Met uitbreiding van een nieuwe collega in 2024 hopen we bijna alle huisartspraktijken in Veenendaal te kunnen bemensen.

Ik ben op zoek naar