Samen bouwen aan een betrokken en sociale buurt, met Hart voor Veenendaal. Daar draagt Veens Welzijn graag aan bij, sámen met haar partners.
Het startschot voor het samen optrekken hierin werd gegeven tijdens de netwerkbijeenkomst op 7 november in wijkcentrum Panorama. Er namen diverse partnerorganisaties aan deel, zoals zorgorganisaties, de woningbouwvereniging, bibliotheek en gemeente. Birgit Oelkers, Community builder, nam de deelnemers mee in de wereld van community based werken.

Deelnemers bij netwerkbijeenkomst ABCD

Veens Welzijn heeft dit jaar jaar al haar medewerkers geschoold in de werkwijze ABCD (Asset Based Community Development). “Nu gaat het erom dat we jullie mee gaan nemen in de ontwikkeling. Want het werkt alleen als we hierin samen optrekken. Waarbij we met elkaar in gesprek gaan, ervaringen uitwisselen en leren om dezelfde taal te spreken, zodat we weten waar we samen mee bezig zijn”, aldus Peet de Graaf, directeur-bestuurder van Veens Welzijn.

Uitgaan van gemeenschapskracht
Birgit Oelkers valt meteen met de deur in huis door aan te geven dat ABCD geen methode is en je niet met een kant en klaar stappenplan naar huis gaat. Oftewel ‘het begint met een pannetje soep, niet met een plan’. Een greep uit een aantal handvatten voor ABCD-proof werken: van binnen (vanuit gemeenschap, bewonersinitiatief) naar buiten werken, van voor naar dóór bewoners, klein kijken, aanbodgericht in plaats van vraag gestuurd, en betrokken raken bij bewoners in plaats van bewoners betrekken bij waar jij mee bezig bent.
“We doen het samen. Community building is vooral gericht op een andere blik naar elkaar in buurten, wijken en samen kijken wat er van daaruit mogelijk is’, vervolgt Oelkers. “Ik hoop eigenlijk dat mijn verhaal niet eens zo veel nieuws brengt, maar vooral bevestigend is. Dat jullie het al doen, gemeenschapsgericht werken of zelf in de wijk aan het bouwen zijn, maar wat je misschien alleen nog niet zo labelt.”

Praktijkverhalen
En er bleek zeker herkenning bij de deelnemers. Dit leidde tot levendige gesprekken en het enthousiast uitwisselen van praktijkverhalen, met ook vragen die er waren over de te volgen aanpak in bepaalde situaties. Omdat iedereen zelf immers ook inwoner is, werd ook naar ervaringen binnen de eigen buurtgemeenschap gevraagd, naast ervaringen binnen de werkpraktijk.
Het leverde veel herkenbare verhalen uit de praktijk op: van het inzetten van een WhatsApp-groep in je wijk, wat leidt tot meer veiligheid, zorgzaamheid en gezelligheid tot het wonen binnen de buurtgemeenschap van een dorp, met de vanzelfsprekendheden van het elkaar groeten en buiten in gesprek gaan of het ontstaan van een ontmoetingshuis, het met elkaar aan tafel gaan van bewoners uit verschillende culturen, en bewoners die zelf een gezamenlijk parkeerprobleem aanpakken door een enquête in de buurt te starten.

Intrinsieke waarde van een gemeenschap
“De gemeenschappelijke noemer in al jullie verhalen was dat bijna alles ontstond vanuit de binnenste cirkel, daar waar mensen zelf over gaan en zelf invloed op hebben” vat Oelkers samen. “Het levert saamhorigheid op. En ook bleek dat ‘hoe dorpser, hoe veiliger’. De (sociale) veiligheid neemt toe als mensen elkaar kennen en samen dingen doen. Het is van belang dat het van binnenuit gebeurt, waarbij je de waarden van elkaar goed leert kennen en naar elkaar omziet.
Het laat zien dat als je investeert in gemeenschapskracht en -ontwikkeling, je productiviteit erbij krijgt. Het gaat om de intrinsieke waarde, meerwaarde van de gemeenschap, die als hart van de sociale basis geldt. Deze collectieve kracht blijft overeind staan, ook bij verschillen of conflicten. Maak het onzichtbare zichtbaar, via pas-op-de-plaats gesprekken, samen met bewoners.”

Vervolgstappen
“Samen bouwen begint met elkaar kennen en ervaringen uitwisselen”, besluit de Graaf. “We hebben elkaar hard nodig om deze beweging te maken, wat er al mee begint om hier als community bij elkaar te zijn. Na deze mooie start zullen er meerdere bijeenkomsten volgen om met elkaar vervolgstappen te maken.”
Na nog met elkaar nagepraat te hebben tijdens een afsluitende maaltijd, keerden de deelnemers huiswaarts met onder meer een kompas, om het pad te vervolgen en op zoek te gaan naar verborgen krachten in de buurt.